close

Journal

Nolas produkter blir uppskattade individer i en mängd olika miljöer och bidrar till nutidens behov av avkoppling, estetik, samhällseffektivitet och umgänge. I våra artiklarna nedan ger vi en inblick i hur vi tänker och arbetar för ett urbant samspel mellan människa och miljö.

2021

En stad för alla

2021–11–10

En stad för alla. Det låter fint, nästan utopiskt, och något som många säkert skulle skriva under på och vilja leva i. Paradoxalt nog kan en multifunktionell stad med ambitionen att vara för alla bli ointressant och intetsägande. Vi intryckssanerar ihjäl oss, säger Louise Lindquist Sassene och menar att viss exkludering kan vara motiverad.

Produktnyheter hösten 2021

2021–10–12

Under höstens stora designhändelse, Stockholm Creative Edition, öppnade Anki Gneib upp sin studio för att presentera den senaste kollektionen för Nola. En serie möbler för trädgårdsmiljö inspirerade av den innergård där hon har sin studio, tillika Edelweissförbundets gamla klockhus och trädgård på Östermalm.

Cykeln måste vara det självklara valet

2021–09–22

Att satsa på utvecklad cykel­infra­struktur är alltid en god investering, både för klimatet och för folk­hälsan. Ändå pratas det allt för lite om cyklismens fördelar i stads­utveckling menar experterna. Det är dags att bryta bil­normen och göra en fullständig omställning.

Kaskad — stolen med evigt liv

2021–09–08

Stolen Kaskad var något extraordinärt när den lanserades och än idag vänder den blickar till sig. I år fyller den tio år och vi pratar med stolens formgivare Björn Dahlström som levde med idén om Kaskad långt innan den såg dagens ljus hos Nola.

Produkter för cykelmiljö

2021–08–30

Varje dag skapas det nya behov och beteenden kopplat till cyklism. Vi cyklar mer än någonsin vilket är positivt sett till både klimatet och folkhälsan. Men stadens planering och infrastruktur måste hänga med, liksom vi i hur vi tänker kring produkter för cykelhantering. Här är några av våra mest populära pollare, cykelställ, tak och andra produkter som på olika sätt gör det enklare att välja cykeln före bilen.

Varför sommargågator och inte året-om-gator?

2021–06–15

Svensk sommar är underbar. Då lever både vi människor och städerna upp, inte minst på grund av de många temporära parker och platser som rullas ut. Men vad händer med materialet, möblerna, platserna och människorna i september? Gröna städer är levande städer, vilket vi på Nola vill se mer av. Hela året.

Långbordets S står för Söder

2021–04–16

Långbordet är idag en av Nolas mer populära produkter och dess historia börjar i ett platsspecifikt projekt i Helsingborg. White Arkitekter och konstnären Ebba Matz hade en konceptidé om en installation med ett långbord, utformat efter intervjuer med medborgare från området.

Varför mår vi bra ute, Charlotte Petersson Troije?

2021–04–12

Vi ställer några fördjupande frågor till Charlotte Petersson Troije, forskaren som var med och utvecklade Work Lounge. Hon berättar om en brokig bakgrund som har banat väg för ett brinnande intresse för hur vi kan tillvarata oss människor och bli klokare — tillsammans.

Utomhus har fått ny status

2021–02–05

Utomhus är det nya inne, säger många just nu. Kanske har det med Coronapandemin att göra, kanske är det kopplat till den ökade psykiska ohälsan. Oavsett orsak är det hur som helst dags att vi bryter inomhusnormen, och i direkt relation till detta förändras även synen på arbete.

Work Lounge skapar rätt förutsättningar för att arbeta utomhus

2021–02–05

Kontoret är inte längre en fast plats. Inte ens inomhus, för många. Nya tider och arbetssätt kräver nya lösningar, varför Nola tar ett stort kliv och introducerar stoppade möbler för utekontoret. Work Lounge är en ny tids arbetsplats under bar himmel.

Värdeskapande design framför designikoner

2021–01–29

Att jämföra möblering av privata miljöer med publika uterum är som att jämföra äpplen och päron, skriver Agneta Stake i en skarp debattreplik till Ib Morgensen som menar att den svenska stadsbilden saknar designklassiker.