close

Kärrtorps centrum — rustat för en ny generation

2021–10–08

Dan Hallemar har besökt det rustade 1950-talstorget i Kärrtorps centrum. I Tidskriften Arkitektur beskriver han en romantisk förstadsidé som fått ny luft under vingarna tack vare Nyréns arkitekter:

”Den föräldralediga pappan som stannar vid den stora nya bänken med det höga ryggstödet släpper ner sitt barn på cirklarna, pappan sätter sig, lyfter upp barnet, skalar bananen. Barnet försvinner nästan på den stora bänken. Pappans kompis kommer från Ica med en klase bananer. De har kepsar och skägg. De är den nya generationen. Förtätningens, gentrifieringens generation.”

Soffan med hög rygg som beskrivs är Ultuna, designad av Daniel Ericsson och Bengt Isling som även är ansvarig arkitekt för gestaltningen av torget. Vi på Nola har hjälpt till att ta fram ett specialbord med ut/indragbara bänkar specifikt för projektet, som en utveckling av serien Ultuna.

Läs mer i nummer 6 av Arkitektur.

Kärrtorps Centrum på omslaget till senaste numret av Arkitektur. Foto: Åke E:son Lindman

Fler nyheter

2021

Start tack till alla som besökte oss på Svenska Institutet under Paris Design Week! Våra möbler kommer finnas kvar på Svenska Institutet och bli en bestående del av den vackra trädgården. Utställningen Swedish Design Movement är öppen till och med 3:e oktober.

Välkommen på trädgårdsfest i Edelweissförbundets gamla kapell med innergård. Tillsammans med Anki Gneib bjuder vi in till en utställning med ny design inspirerad av platsens historia där societeter som Hilma af Klint och Louise Adelborg flitigt figurerat.

Med anledning av Marimekkos jubileumsauktion The Artists That Shaped Us har Björn Dahlström tagit fram en unik version av fåtöljen Kaskad. Auktionen, som sker online, är en hyllning till de kreatörer som varit med och format varumärket genom åren.

Yes, nu är det äntligen dags för Paris Design Week där vi deltar i Swedish Design Movement på Svenska Institutet. Mellan den 3 september och 3 oktober pågår ett varierat innehåll av utställningar, event, diskussioner och efterlängtade samtal och möten i den vackra slottsträdgården mitt i Maraiskvarteren.

Nu ökar vi tempot i digitaliseringen och ger er en stor mängd av våra produkter som BIM objects. Nu senast har vi adderat årets nyheter Work Lounge, Schoolyard, Paus, och Gry.

Stort grattis till våra vänner Liljewall arkitekter som i måndags vann Årets arkitektur för Kunskapshuset i Gällivare, en viktig del av den omfattande samhälls­omvandlingen i Gällivare. Som en del av projektet formgav Liljewall arkitekter ett modulärt bänksystem som vi på Nola fick nöjet att ta fram.

Visa fler nyheter