close

Kärrtorps centrum — rustat för en ny generation

2021–10–08

Dan Hallemar har besökt det rustade 1950-talstorget i Kärrtorps centrum. I Tidskriften Arkitektur beskriver han en romantisk förstadsidé som fått ny luft under vingarna tack vare Nyréns arkitekter:

”Den föräldralediga pappan som stannar vid den stora nya bänken med det höga ryggstödet släpper ner sitt barn på cirklarna, pappan sätter sig, lyfter upp barnet, skalar bananen. Barnet försvinner nästan på den stora bänken. Pappans kompis kommer från Ica med en klase bananer. De har kepsar och skägg. De är den nya generationen. Förtätningens, gentrifieringens generation.”

Soffan med hög rygg som beskrivs är Ultuna, designad av Daniel Ericsson och Bengt Isling som även är ansvarig arkitekt för gestaltningen av torget. Vi på Nola har hjälpt till att ta fram ett specialbord med ut/indragbara bänkar specifikt för projektet, som en utveckling av serien Ultuna.

Läs mer i nummer 6 av Arkitektur.

Kärrtorps Centrum på omslaget till senaste numret av Arkitektur. Foto: Åke E:son Lindman

Fler nyheter

2021

Agneta Stake, grundare och designchef på Nola, var under tisdagen med i ett panelsamtal på temat "Historia och Framtid". Samtalet är en del i evenemanget Inside Swedish Design och kan ses i sin helhet här.