Nola har bidragit till att möblera Hamntorget — en ny social mötesplats längst med Årstavikens promenadstråk på Södermalm i Stockholm.
Städer fulla av gym tack!
2020–04–21
2020–04–21
Nola slår ett slag för hälsosamma stadsmiljöer. Utomhusträning på attraktiva utegym bör vara ett naturligt inslag i stadsbilden och finnas med redan i planeringsstadiet vid stadsutveckling. Träning utomhus skapar hälsosamma städer, naturliga mötesplatser och förbättrar folkhälsan, något som är av stor vikt i dessa tider.
Kebne utegym och dess moduler, design Kauppi & Kauppi.
Det positiva med träning, som bättre mående och stresshantering i kombination med frisk luft ger en utmärkt grund för hälsosamma städer och miljöer. Gemensamma ytor för idrott och rörelse är viktigt för att fler ska ha möjlighet att aktivera sig, och för förbättrad folkhälsa. När inomhusgym stängs, eller har begränsade öppettider finns ett ökat behov av att öppna upp stadsrummet för träning. Ett utomhusgym kan anläggas i såväl stads- som parkmiljö och inte bara invid en träningsanläggning eller motionsslinga. Möjligheten till rörelse och idrott bör spela en viktigare roll vid städers utformning och bör ses över redan vid stadsplanerings-stadiet. Initiativ finns, som till exempel Riksidrottsförbundet och arkitektbyrån FOJAB som nyligen tillsammans har påbörjat ett arbete med att utveckla Rörelsefaktorn – ett verktyg för att lättare kunna integrera och planera för fysisk aktivitet i stadsmiljön.
Träning utomhus är lättillgängligt och skapar naturliga hälsosamma mötesplatser. Ett komplement till tunga vikter, dyra gymkort och trånga lokaler inomhus. Utomhusgym ger tillgång till spontan träning och rörelse under dygnets alla timmar, året om - med en hälsosammare livsstil som resultat. Det finns många fördelar med utomhusträning, såväl ekonomiska som socioekonomiska samhällsfördelar. Det främjar psykiskt välmående, minskar sjukskrivningar, samlar ungdomar konstruktivt, skapar social samhörighet. Utegym har även fördelen att det kan placeras var som helst i parkmiljöer, invid lekplatser och torg, på offentliga platser och öppna ytor.
Calisthenics är ett annat ord för kroppsviktsträning, där kroppen används som främsta redskap och vikt, för att utveckla kroppsbyggnad och bemästra övningar. Träningsformen bygger upp funktionell styrka då flera muskelgrupper tränas samtidigt, samt stärker leder och senor. Skaderisken minskar även genom användning av den egen kroppsvikten som motvikt utan tunga vikter. Uttrycket kommer från det antika grekiska ordet kallos perfekt vacker och sthenos styrka. Calisthenics är i dag en populär träningsform men har länge använts inom t.ex. militären och av kroppsbyggare.
Calisthenics är ett annat ord för kroppsviktsträning, där kroppen används som främsta redskap och vikt, för att utveckla kroppsbyggnad och bemästra övningar.
Kebne är inte bara ett utegym, utan en familj aktivitetsmöbler för naturlig träning och fysisk aktivitet i landskap eller stadsrum. Utegymmet består av okomplicerade enheter för kropps- styrketräning och stretching, fokuserat på kroppsviktsträning. Kebne är designat av formgivarduon Kauppi & Kauppi med särskild omsorg att välkomna alla oavsett längd, ålder, kön eller träningsnivå. Övningar kan enkelt anpassas efter de olika modulerna, med kroppen som motstånd efter olika nivåer och passar att träna på i alla årstider. I systemet ingår en inspirationskarta med grafik över de vanligaste övningarna. Kebne är miljöbedömt och har belönats med flera internationella priser för dess produktdesign. Se Kebne utegym mer info
Nola har bidragit till att möblera Hamntorget — en ny social mötesplats längst med Årstavikens promenadstråk på Södermalm i Stockholm.
Vid Tomteboda har man använt Blenda cykelpollare med LED-belysning, vilket skapar säkrare, mer tillgängliga och upplysta platser, extra värdefulla under höst- och vinterhalvåret.
Platsen för den nya parken i Fittja var tidigare en skygg bilparkering, som identifierats som en typisk otrygg plats. För att återta platsen, beslutades att förvandla parkeringen till en park tillgänglig för alla.
Sigill är designad för att klara det nordiska klimatet och håller höga krav på hållbar produktion. Evenemanget på Institutet fokuserar på svensk möbelindustri, socialt ansvar och hållbar produktion.
Gällivarebänken, en flexibel och lekfull möbel i limträ som ska stå emot både cigarettfimpar och inristade hjärtan, såväl som att tåla naturens påfrestning över lång tid.
Nola lanserar i dagarna ett helt nytt digitalt planeringsverktyg för Korg möbelsystem. Verktyget gör det möjligt att rumsligt skapa och testa idéer och lösningar efter specifika önskemål.
En grön återstart av ekonomin kräver nya lösningar i cykel-infrastrukturen, för mer hälsosamma städer och ett mer hållbart samhälle.
Den klassiska Kungsträdgårdssoffan togs 1998 fram utifrån en äldre förlaga i gjutjärn och målad furu. Nu tas den åter upp i produktion.
Nolas möbelgrupp Hjorthagen ingår i Riksbyggens projekt Brf Viva i Göteborg, som nyligen vann Kasper Salin-priset samt Guldhemmet.
Årets Stockholm Design Week och Stockholm Furniture Fair är i full gång. Nola visar flera produktnyheter i monter A11:19 under veckan och deltar i flera externa samarbeten.
Nola har länge arbetat mot både social- och miljömässig hållbarhet och på årets upplaga av Stockholm Furniture & Light Fair presenteras de senaste stegen i arbetet mot en bättre framtid.