Nola har bidragit till att möblera Hamntorget — en ny social mötesplats längst med Årstavikens promenadstråk på Södermalm i Stockholm.
Nolas klassiska soffa för Kungsträdgården åter i produktion
2020–04–29
2020–04–29
När Kungsträdgården byggdes om inför att Stockholm blivit Europas Kulturhuvudstad 1998, hamnade den arkitektoniska gestaltningen på arkitekt Aleksander Wolodarski. I ett unikt samarbete mellan Nola, Wolodarski och dåvarande stadsträdgårdsmästare Carl-Fredrik Wachtmeister togs en ny soffa för Kungsträdgården fram utifrån en äldre förlaga i gjutjärn och målad furu. En soffa, som nu återigen tas upp i produktion.
Nolas långsoffor från Kungsträdgården i Stockholm. Foto: Jann Lipka
Ombyggnationen av Kungsträdgården
Kungsträdgården byggdes om en första gång på 1950-talet, men det var först 1998 som platsen fick dess nuvarande utformning. Inför den nya ombyggnaden som sammanföll med att Stockholm utsetts till Kulturhuvudstad utlyste Stockholms stad en tävling, som vanns av arkitekt Aleksander Wolodarski i samarbete med Anna-Paula Andersson. Det blev startskottet till ett samarbete mellan Nola, Wolodarski och dåvarande stadsträdgårdsmästare Carl-Fredrik Wachtmeister.
Kungsträdgården hade tidigare haft en tydlig barockkänsla som gått förlorad i samband med ombyggnationen 1953. Den nya gestaltningen som nu togs fram av Wolodarski och Wachtmeister återupptog stilidealet, vilket speglas på flera plan. Genom gradänger där människor kunde sitta i uppdelade rum, och i de formmässigt pampiga gavlarna i gjutjärn till de nya långsofforna. I samband med upprustningen planterades också de rosablommande körsbärsträd som i kombination med skulptören Sivert Lindbloms karaktäristiska urnor utmärker platsen. 22 år senare är platsen altjämt en mycket uppskattad och central mötesplats.
– Sofforna i Kungsträdgården har under åren klarat tidens tand och ögats kritiska blick, säger Agneta Stake, ägare av Nola och som deltog aktivt i projektet när det begav sig. Hon fortsätter, - Det visar på hur viktigt det är med en genomtänkt stadsplanering i samklang med dess omgivning, där möbler i den offentliga miljön ska hålla under lång tid genom material och design av hög kvalitet. - Ett helhetstänkande helt enkelt, avslutar Agneta Stake.
Soffa Kungsträdgården
Nolas soffor för Kungsträdgården byggde vidare på en äldre förlaga från 1800-talet, som Wolodarski/Wachtmeister utgått i från. Replikan gjordes om till långsoffor, där den gamla formen togs fram i ny tappning. Nola ritade, lät gjuta och tog fram modellerna till sofforna. Originalfärgen var från början en varm gråton, som smälte in i omgivningen men som nyligen ommålades i en ljusare grön nyans.
Sofforna har under alla år fungerat som en självklar plats för Stockholmarna och för dess besökare att slå sig ned på och njuta av, som den sköna oas mitt i centrum som Kungsträdgården i dag är. Nola tar nu upp soffan i produktion igen, utifrån modellen från 1998 och dess äldre förlaga. Till soffgaveln i gjutjärn tillkommer målad svensk furu. Inom en snar framtid kommer soffan, som får namnet Kungsträdgården att finnas i Nolas ordinarie sortiment.
Dubbelsoffa, 1800-tal. Arkivbildare: Gatukontoret. 1920–92. Trafikkontorets arkiv. Stockholms stad.
Dubbelsoffa, 1800-tal. Arkivbildare: Gatukontoret. 1920–92. Trafikkontorets arkiv. Stockholms stad.
Foto: Jann Lipka
Nola har bidragit till att möblera Hamntorget — en ny social mötesplats längst med Årstavikens promenadstråk på Södermalm i Stockholm.
Vid Tomteboda har man använt Blenda cykelpollare med LED-belysning, vilket skapar säkrare, mer tillgängliga och upplysta platser, extra värdefulla under höst- och vinterhalvåret.
Platsen för den nya parken i Fittja var tidigare en skygg bilparkering, som identifierats som en typisk otrygg plats. För att återta platsen, beslutades att förvandla parkeringen till en park tillgänglig för alla.
Sigill är designad för att klara det nordiska klimatet och håller höga krav på hållbar produktion. Evenemanget på Institutet fokuserar på svensk möbelindustri, socialt ansvar och hållbar produktion.
Gällivarebänken, en flexibel och lekfull möbel i limträ som ska stå emot både cigarettfimpar och inristade hjärtan, såväl som att tåla naturens påfrestning över lång tid.
Nola lanserar i dagarna ett helt nytt digitalt planeringsverktyg för Korg möbelsystem. Verktyget gör det möjligt att rumsligt skapa och testa idéer och lösningar efter specifika önskemål.
En grön återstart av ekonomin kräver nya lösningar i cykel-infrastrukturen, för mer hälsosamma städer och ett mer hållbart samhälle.
Nu slår vi ett slag för hälsosamma stadsmiljöer som lockar till rörelse och aktivitet. Utegym, som Kebne, bör vara en naturlig del av varje stad liksom möjligheten till grönska och promenadstråk.
Nolas möbelgrupp Hjorthagen ingår i Riksbyggens projekt Brf Viva i Göteborg, som nyligen vann Kasper Salin-priset samt Guldhemmet.
Årets Stockholm Design Week och Stockholm Furniture Fair är i full gång. Nola visar flera produktnyheter i monter A11:19 under veckan och deltar i flera externa samarbeten.
Nola har länge arbetat mot både social- och miljömässig hållbarhet och på årets upplaga av Stockholm Furniture & Light Fair presenteras de senaste stegen i arbetet mot en bättre framtid.