close

Kungspassagen – ett grönt kontor för välmående

Uppdragsgivare: Castellum
Landskapsarkitekt: Tyréns
Formgivare: Broberg & Ridderstråle, Thomas Bernstrand
Färdigställt: 2022

 

På en takterrass med en av Uppsalas bästa utsikter har arkitekterna på Tyréns skapat en varierad utomhusmiljö åt Castellum som äger och förvaltar fastigheten. Här kan hyresgäster ta en paus, ha möten och framför allt arbeta under bar himmel.

Ett av kraven från byggherren Castellum var att kunna skapa funktionella platser skyddade från väder och vind, vilket löstes med pergolan Akalla med både öppna och stängda sektioner. Detta blev också en plats för klätterväxter som ytterligare ramar in och förstärker känslan av parkmiljö. Fastighetsägaren och arkitekten var överens om att önska underhållsfria möbler och produkter, varför stål och träslagen jatoba och sioo:x-behandlad ek var bra alternativ.

"Vi är otroligt stolta över takterrassen som verkligen erbjuder ett mervärde för alla våra hyresgäster. Platsen är både ro- och energigivande", säger Theresa Söderlund, projektuthyrare på Castellum.

Parco möbelgrupp, med bord och bänkar designade av Broberg & Ridderstråle. I bakgrunden syns takterrassens fantastiska utsikt över Uppsala domkyrka.

På Kungspassagens tak syns även möbelgruppen Parco som används som en plats för touch-down-arbete och möten. De generösa fåtöljerna Korg erbjuder vila och avkoppling med dess mjuka kuddar och omslutande form. Här finns även Kajen solsoffa med fotpall för den som vill lapa sol på riktigt, eller kanske slumra en stund i skuggan. Allt som allt skapar produkterna är välfungerande arbetsplats som också uppfyller kraven för byggnadens höga miljöambition.

Korg möbelserie, formgiven av Thomas Bernstrand, framför Akalla pergola.

"Vi är otroligt stolta över takterrassen som verkligen erbjuder ett mervärde för alla våra hyresgäster. Platsen är både ro- och energigivande."

Theresa Söderlund, projektuthyrare på Castellum. 


Castellum uppmuntrar att människor vistas och umgås utomhus, eftersom forskning tydligt visar att vi mår bra av det. Byggnaden är därför uppförd i enlighet med Miljöbyggnad Guld och WELL Building Standard som ser till just sociala och hälsofrämjande aspekter. På takterrassen finns därför utöver arbetsplatser även ett utegym, plats för event, boulebana samt plats för avkoppling och vila.

På takterrassen finns utöver arbetsplatser även ett utegym, plats för event, boulebana samt plats för avkoppling och vila, t.ex. Kajen solsoffa, design Thomas Bernstrand.