close

Järnvägsparken i Åkersberga

Uppdragsgivare: Österåkers kommun
Landskapsarkitekt: Topia landskapsarkitekter
Formgivare: Broberg & Ridderstråle och Karna Lindstedt
Färdigställt: 2019

 

Järnvägsparken i centrala Åkersberga bär på en historia om stadens spårtrafik som sträcker sig tillbaka till början av 1900-talet då parken först invigdes. Lite drygt 100 år senare rustades stationen i närheten upp, vilket innebar att parken behövde smalnas av men växte samtidigt i yta österut och uppdaterades med nya funktioner. 

Topia landskapsarkitekter har ritat parken med visionen att visa upp Åkersbergas bästa sidor, med lek, parkliv, historia och lokalkultur på en och samma plats. En stor gräsmatta erbjuder utrymme för dans och rörelselek samt uppträden på scen. Flanörer kan gå längs vackra gångstråk kantade av perennplanteringar och den som vill vila eller njuta av platsen sittandes kan göra det under vackra körsbärsträd. 

Längs gångstråket står bänken Parco i träslaget Jatoba utplacerad, designad av Broberg & Ridderstråle.

Invid spåren står fler produkter från möbelserien Parco. Det långa konferensbordet fungerar som både mat- och viloplats med plats för stora som små.

Parken är möblerad med möbelserien Parco av Broberg & Ridderstråle, vilken arkitekerna valt att placera både i grupper och som långbord såväl som solitära bänkar, stolar och ståbord längs promenadstråken. Materialet är det robusta Jatobaträt som här är kombinerat med en orange och blå kulör. Planteringskärlen Folke av Karna Lindstedt i svart dyker också upp runtom i parken. Centralt i parken ligger också en lekfull temalekplats som visar upp den lokala historien. 

Planteringskärlen Folke i svart dyker upp runtom i parken.