close

Railside Park in Åkersberga

Client: Österåkers municipality
Landscape architects: Topia Landscape Architects 
Designers: Broberg & Ridderstråle, Karna Lindstedt
Date Completed: 2019

 

Today, the railside park in central Åkersberga showcases some of the history of the city's railway. The park dates back to the early 1900’s, when it was first developed outside the station. Now, just over 100 years later, the park was redeveloped as the station building was renovated. To compensate for losing ground in the areas beside the train station, the park was expanded to the east, where it was redeveloped with new features.

Topia Landscape Architects redesigned the park with a vision of showcasing the best of Åkersberg, combining urban life, history and local culture in a single playground and park. A large lawn provides a green space for dance, exercise and outdoor games as well as for performances on the open-air stage. Visitors can stroll along beautiful paths lined with perennial plants. Those who want to sit down and relax can do so on seating installed underneath the cherry trees. At the centre of the park, a themed playground showcases aspects of local history to be enjoyed by children and adults alike.

Designed by Broberg & Ridderstråle, the Parco bench in Jatoba wood is placed along the walking path.

More products from the Parco furniture group is placed next to the tracks. The long conference table acts as a dining area or a place for relaxation for both old and young.

The new development includes products from the Parco furniture series designed by Broberg & Ridderstråle. The landscape architects clustered seating and long tables in groups while installing solitary park benches, chairs and standing-height tabletops along the paths. The products were crafted from robust, sustainable Jatoba wood and painted in orange and in blue. Parco is complemented by black-coloured Folke planters designed by Karna Lindstedt, which were installed throughout the park. 

Parco is complemented by black-coloured Folke planters, which were installed throughout the park. 

Products in project