close

Nyheter från Nola 2022

 

Under Southern Sweden Design Days i Malmö, 19:e — 22:a maj, lanserar Nola tre nyheter för offentlig miljö och vårt gemensamma stadsrum. Thomas Bernstrand har formgivit två sittmöbelsystem, ett för inomhusmiljöer och ett för gator och torg. Nola introducerar också ett system för möblering av sommargågator. Ett enkelt och hållbart sätt att skapa temporära grönytor och sittplatser av parkeringsfickor. 

The Tube

Möbelsystem
Design Thomas Bernstrand

The Tube är ett sittmöbelsystem med runda och inbjudande former som slingrar sig genom ett rum. Konstruktionen består av en rak och en böjd del vilket möjliggör en mängd olika kombinationer och former. Ett stort utbud av färger och textilier, självklart avtagbara, innebär ännu fler unika konfigurationer. Systemet kan monteras permanent med en inbyggd fastsättning i möbelns fot. Dess svävande form gör det enkelt att städa runt om och under möbeln.


Läs mer om The Tube här.

Parklet

Modulära stadsrum
Design Nola Studio

Med plats för det temporära, en stor dos fantasi och flexibilitet är Parklet ett system för att enkelt anlägga egna så kallade pocketparker. Exempelvis kan små grönytor skapas på parkerings­platser, ett utegym kan ta plats bredvid en uteservering, eller varför inte små oaser längs en kajpromenad eller i mellanrummet mellan byggnader. Plattformen placeras direkt på underlaget utan krav på markanläggning vilket spar både tid och pengar, såväl som miljön. Parklet är svaret på ett av det cirkulära samhällets nya behov, möblerade utemiljöer som kan byta skepnad, plats och kontext. Delarna kan dessutom enkelt renoveras, målas om eller få sig ett designlyft vid behov utan att nämnvärt äventyra varken plånbok eller materialresurser.


Läs mer om Parklet här.

Perpendicular

Möbelsystem
Design Thomas Bernstrand

Perpendicular är vinkelrät i alla avseenden. Mötet mellan tjocka plattstål utan synbara fogar i den kraftiga konstruktionen gör möbeln elegant och inbjudande. Träribborna är placerade på olika höjder för ett ge exakta sitt- och ryggvinklar. Perpendiculars fina proportioner och omsorgsfullt omhändertagna detaljer gör möbeln unik och självklar på samma gång. För att skapa längre enheter eller geometrier kan soffan och bänken förlängas genom ett kopplingsbord. Detta gör också att möbeln kan anpassas till flera olika miljöer och platser.


Läs mer om Perpendicular här.

Stockholm Design Week 2022

 

Under Stockholm Design Week 2022 lanserade vi två nyheter av Mats Aldén som på olika sätt bidrar till möten mellan människor och skapar bra förutsättningar för umgänge. Vårens produktnyheter är tillskott i Low/High-serien, möbler som kretsar kring att bygga gemenskap och som tillför växtlighet och grönska i urbana utemiljöer. 
 

Lekfullhet, mångfald och variation är alltid en del av Nolas design. Något som rimmar bra med Mats Aldéns designprocess:

   — Jag tänker både lekfullt och praktiskt i min designprocess och det är något jag vill att man också upplever när man kommer i kontakt med möblerna. Den centrala aspekten är förstås att erbjuda en funktionell sittplats, erbjuda vila. Lekfullhet har mer med aktivitet att göra, exempelvis en form som bjuder in till mer kreativa användningssätt, säger Mats Aldén, formgivare till High/Low-serien.

High Sunchair skapar en känsla av rum i rummet när de placeras i grupp eller för konversation.

High Sunchair

Solstol
Design Mats Aldén

Solstolen Sunchair är på sätt och vis en utveckling av Low chair, en kompletterande låg möbel för avkopplat sittande utomhus. Skillnaden är att Sunchair har ännu mer attribut av en solstol och leder kanske tankarna till kontinenten, ett pooldäck eller lummig innergård i generös grönska. Placerade i grupp, för konversation, skapar de rumsligheter i landskap, trädgårdar eller urbana rum.
 

Läs mer om High Sunchair här.

High Round Bench

Sittmöbel
Design Mats Aldén


Sittmöbeln Round tillför något självklart till Low/High-serien, en rund plattform med möjlighet till stor variation. Cirkeln kan placeras som den är, halveras eller kompletteras med plantering. Ett flexibelt byggsystem redo att smycka torg och parker såväl som takterrasser och innergårdar.
 

Läs mer om High Round Bench här.

High Round Bench finns som hel- och halvcirkel, en lekfull sittplats i urbana eller gröna miljöer.

Nyheter för trädgårdsmiljö

 

Denna designvecka vill vi även påminna om höstens nya produkter av Anki Gneib som visades i vacker trädgårdsmiljö under Stockholm Creative Edition. Kollektionen består av ett planteringskärl, en sittgrupp och en stenbänk.

Inspirationen till möbelgruppen Rousseau kommer från Anki Gneiss egen trädgård på Östermalm i Stockholm.

Rousseau möbelgrupp

Stolar och bord
Design Anki Gneib


Den nya möbelgruppen Rousseau skapar med dess eleganta stålram ett tänkvärt möte mellan former som är både klassiska och moderna. Möbelgruppen är skapad för att fungera i varierande miljöer, från uteserveringar och restauranger till gårdsplaner och trädgårdar. Stolarna är stapelbara och borden fällbara, alltså full flexibilitet för skiftande klimat såväl som för snabba beslut om flytt eller ommöblering. 
 

Läs mer om Rousseau här.

Rousseaus moderna form med tydligt retroflirt bidrar till inbjudande och spännande platser.

Rousseau stol finns både med och utan armstöd.

Via

Fristående granitbänk
Design Anki Gneib


Den nya granitbänken Via har historiska referenser till trädgården där den visades under Stockholm Creative Edition hösten 2021. Formen är inspirerad av romerska akvedukter och viadukter och har en stark arkitektonisk närvaro med sina karaktäristiska valv. Dess tyngd är påtaglig vilket bidrar till ett starkt visuellt och vilsamt uttryck. 

Läs mer om Via här.

Sammansatt eller i separata delar ger Via ett starkt arkitektoniskt intryck.

Tyngden och materialiteten är påtaglig och bidrar till en unik och taktil sittupplevelse.

Klocka

Planteringskärl
Design Anki Gneib


Det nya planteringskärlet Klocka i sandjuten aluminium är en modern tolkning av klassiska prakturnor. Urnorna har ett reliefmönster som sveper runt formen och den generöst tilltagna kanten som både kan agera barriär och stöd för hängande växter. Klockans form är inspirerad av det gamla klocktorn där Anki Gneib har sin studio på Östermalm i Stockholm, närmare bestämt Edelweissförbundets gamla samlingslokal.
 

Läs mer om Klocka här.