close

Vår historia


Nola startades 1980 i den form vi känner det idag då Agneta Stake tog över företaget. Hon inledde då ett intensivt arbete med att tillmötesgå en ny tids krav på bättre produkter för offentlig utemiljö. Med stort samhällsengagemang, passion och lyhördhet gentemot tidens framträdande arkitekter och stadsplanerare formade hon ett företag som skulle komma att bli vägvisande för hur urbana rum och platser kunde se ut. Innan dess var det ovanligt med designade produkter för de publika uterummen där en designer eller arkitekt satt sin prägel. Däremot fanns det ett spirande intresse bland arkitekter att utveckla unika och specialritade möbler för offentlig miljö vilket Nola kunde förverkliga.

Tillsammans med pionjärer från arkitektkontor som BSK och White samt landskapsarkitekt Ulf Nordfjell och dåvarande stadsträdgårdsmästaren i Stockholm Carl Fredrik Wachtmeister – för att nämna några – satte Nola under en intensiv period ny prägel på flera platser i svenska städer. Några exempel är nya bänkar till Kungsträdgården, nya produkter till Arlandas utbyggnad, helt nya möbler till Sergels torg och Kungsgatan i Stockholm, samt Söderhamns och Motalas nya centrum. Genom projekt som dessa introducerade Nola nya material som gjutjärn och terrazzo i de publika rummen, men också ett nytt sätt att se på och uppleva urbana rum genom god design.

Kreativa samarbeten fortsätter att utveckla både Nola och samhället. Idag arbetar Nola med många av Sveriges absolut främsta formgivare och arkitekter. Ett flertal produkter har belönats med designutmärkelser genom åren. Produktion av egendesignade produkter sker uteslutande i Sverige med miljö, hållbarhet och kvalitet som högsta prioritet. Vi marknadsför även några väl utvalda varumärken i Sverige, som Bellitalia och deras högkvalitativa produkter i terrazzobetong.

2019 rekryterades Henrik Edlund som VD för att tillsammans med Agneta och hennes familj ta företaget in i nästa era med stort vikt mot hållbar produktion, teknikutveckling och digitalisering.