close

Stortorget i Laholm

Beställare: Laholm kommun
Formgivare: Nola, Thomas Eriksson, Mats Aldén

 

På Stortorget i Laholm har kommunen skapat en trivsam och välkomnande mötesplats för stadens invånare med hjälp av två möblerade Parklets. Torget som har en historia som parkeringsplats är nu centrum för aktivitet, folkfester, events och marknader, med mer.

Två välbesökta Parklets formar en liten oas på torget där den ena möblerats med Alnön bänkbord för den som vill ta en picknik eller fika i farten och den andra med två stycken Sunchair för den som vill lapa sol eller lägga upp benen en stund. Båda är utrustade med pergola och planteringskärl vilket är standard på Parklet som går att beställa i önskad kulör.

”Modulerna gör sig extra bra på torg eftersom de enkelt går att flytta och är en temporär lösning.”

Agneta Stake, Nolas grundare och produktutvecklingschef

   — Stortorget i Laholm är ett speciellt projekt för det var vår första leverans av Parklet efter att vi hade lanserat den på Southern Sweden Design Days i Malmö. Modulerna gör sig extra bra på torg eftersom de enkelt går att flytta och är en temporär lösning, säger Agneta Stake, grundare och produktutvecklingschef.

Parklet lämpar sig för platser som gator, torg och parker eller där man är i behov av en enklare temporär uteplats. Måttet på modulen är som en P-plats och den går enkelt att flytta med pallyft eller gaffeltruck. På vintern kan den plockas bort för förvaring och underhåll för att eventuellt dyka upp på annan plats till våren. Parklet kan möbleras fritt med produkter ur Nolas sortiment.

Parklet är svaret på ett av det cirkulära samhällets nya behov, möblerade utemiljöer som kan byta skepnad, plats och kontext.

Solstolen Sunchair låg möbel för avkopplat sittande utomhus som leder tankarna till kontinenten, ett pooldäck eller lummig innergård i generös grönska.

Med plats för det temporära, en stor dos fantasi och flexibilitet är Parklet ett system för att enkelt anlägga egna så kallade pocketparker. Exempelvis kan små grönytor skapas på parkerings­platser, ett utegym kan ta plats bredvid en uteservering, eller varför inte små oaser längs en kajpromenad eller i mellanrummet mellan byggnader.