Work Lounge skapar rätt förutsättningar för att arbeta utomhus
2021–02–05
2021–02–05
Kontoret är inte längre en fast plats. Inte ens inomhus, för många. Nya tider och arbetssätt kräver nya lösningar, varför Nola tar ett stort kliv och introducerar stoppade möbler för utekontoret. Work Lounge är en ny tids arbetsplats under bar himmel.
Just nu vänds många blickar mot naturen och utomhusmiljöer i sammanhang som rör kotor och arbete. En orsak är oundvikligen pandemin vi ofrivilligt befinner oss mitt i som gjort naturen till en hyfsat säker mötesplats. Den andra är reformationen av det vi kallar att arbeta som pågått under en tid, där vi gått från att se arbete som en plats att gå till, till något vi utför. Platsen arbete sker på kan nu lika väl vara hemma, på ett kafé som virtuell.
Allt oftare sker arbete under bar himmel. ”Naturen har svar på allt”, menar Sue Clark hållbarhetsrådgivare på Tengbom och pekar på att alla förutsättningar för att må bra och vara effektiv finns utomhus. Det som behöver utvecklas är fler genomtänkta arbetsplatser, vilket Work Lounge är svaret på. En ny möbel dedikerad för utomhusarbete.
Work Lounge är en arbetsstation med mjuk sits, hög rygg och ett anpassat laptopbord för optimal produktivitet och effektivitet.
Alla förutsättningar för att må bra och vara effektiv finns utomhus.
Med Work Lounge tar Nola ytterligare ett steg framåt i skapandet av innovativa lösningar för utekontoret. Malin Moreau, Creative Director på Nola är van att delta i designprocesser och är ett stöd gällande produktion och konstruktion. Hon berättar:
– Vi hade blickarna riktade mot arbetsplatser och fullgoda kontor i utomhusmiljö långt innan pandemin slog till, Corona har om något skyndat på den utvecklingen. När Superlab och Charlotte senare kom till oss med liknande idéer var samarbetet ett faktum. Detta projekt har varit genomtänkt från start till mål för att ta fram en marknadsanpassad produkt, vilket alltid är vår högsta prioritet.
Nolas kunskap om utomhusmiljöer, produktutveckling och materialkännedom i kombination med Charlottes forskningsprojekt Stick Ut och Superlabs designkunskaper om framtidens kontor och boken Playful Office möjliggjorde en dynamisk och affärsfokuserad process.
– Vi jobbar alltid utifrån forskning i våra projekt och försöker ständigt pressa gränserna både för oss själva och för våra kunder. För allt annat är tråkigt! I detta fall började vi ställa frågor kopplat till utomhusarbete och så fann vi Charlotte. Snabbt spolat framåt satt vi med Nola och formaliserade riktningen för en möbelserie dedikerad för just arbete utomhus, säger Niklas Madsen grundare och vd på Superlab.
Charlotte Petersson Troije är projektledare och initiativtagare till Stick Ut och licentiand inom Urbana studier vid Malmö universitet. Foto: Peter Bjerg
Utifrån designteamets olika kompetenser och perspektiv sattes ett antal kriterier upp. Briefen sa bland annat att möbeln ska vara snurrbar för att skydda mot vind såväl som ögon i nacken, vara tålig och stå emot elementen samt ge den som jobbar en känsla av trygghet. Nola tryckte även på det faktum att det måste vara bekvämt att sitta under en längre tid. Men det finns en ännu viktigare aspekt, påpekar Charlotte:
– Något av det svåraste är faktiskt att bryta inomhusnormen och gå emot det som kroppen eller hjärnan så länge vant sig att göra. Vi behövde tänka på sätt att förändra mänskliga beteenden, berättar hon.
För Superlabs designer Victor Peters innebar det att bygga in visuella signaler i möbeln som säger att det är en arbetsstol. Den höga ryggen i perforerad metall är ett exempel, en omslutande form som signalerar trygghet. Likaså signalerar den rundade formen att stolen är snurrbar, och dynans radie ger en ledtråd om att sitsen är mjuk.
– Nola har varit väldigt tillmötesgående och måna om att finna kreativa lösningar för att utveckla en så bra produkt som möjligt. Vi är speciellt glada för den lekfulla design och form de står för, som gör att Work Lounge sticker ut, säger Victor.
Superlab är experimentell designstudio med djupgående kunskap om framtidens kontor. Foto: David Möller.
En tidig prototyp utvärderas av designteamet.
För oss var det viktigt att ta fram en möbel som är flexibel och som går att förändra över tid.
Malin Moreau, Creative Director
Under utvecklingsprocessen togs två prototyper fram vilka noggrant testats och utvärderats utifrån bland annat hållfasthet och snurrbarhet. Även dimensionerna har setts över och anpassats för produktion och funktion. Sitsen har varit utmaningen som inneburit att även Nola pressat sina gränser genom att för första gången ta fram en stoppad sits för utomhusbruk. Dynan är tillverkad i en så kallad Dry Foam vilket innebär att vatten rinner rakt igenom och torkar upp på några sekunder. Tyget dynan är klädd med är ett anpassat utomhustyg som dessutom förhindrar att detta sker. Det är extremt tåligt och kan tvättas med högtryckstvätt om så skulle behövas.
– För oss var det viktigt att ta fram en möbel som är flexibel och som går att förändra över tid. Work Lounge kan därför beställas i en mängd olika färger och med mönstrat eller helfärgat tyg på sitsen. På sikt ser jag även att arkitekter kommer att sätta sin egen prägel genom att exempelvis göra ett unikt mönster för stolens rygg, säger Malin.
Work Lounge är framtagen för att fungera lika bra i en semipublik miljö, som på ett företags takterrass, i en park eller mellan byggnader i det offentliga rummet. Eller varför inte vid en lekplats eller universitetsbyggnad där studenter sitter på allt från gräsmattor till parkbänkar. Work Louge berikar en stad upplevelsemässigt genom att erbjuda en ny dimension av vad en stad kan bidra med till dess medborgare. ●
Läs mer om Charlotte Petersson Troijes forskningsprojekt här!