close

Veryday

Veryday grundades 1969 som Designgruppen, som baserades på verksamheten inom Crafoord & Dahlin, som startade 1965. C&D utvecklade designmetoder med ergonomiska lösningar och program för gestaltning av enskilda produkter och produktområden. Företaget sammanslogs med tiden med andra verksamheter, det bytte 2001 namn till Ergonomidesign och 2012 till Veryday. 

Ergonomiska, funktionella produkter 

I början av 1970-talet blev handikapphjälpmedel ett viktigt produktområde för Designgruppen. Två av grundarna av Ergonomidesign, Maria Benktzon och Sven-Erik Juhlin, utförde ingående ergonomiska och fysiologiska studier, som ledde till en höjd standard på hjälpmedel för funktionshindrade. De tog fram ergonomiskt formgivna föremål för bland annat RFSU Rehab, BabyBjörn och Pfizer, där flera av deras objekt idag finns representerade på Nationalmuseum i Stockholm, Design Museum i London och Museum of Modern Art i New York. 

Från brödsågar till injektionspennor 

Bland deras produkter finns Brödsågen från 1970, ett internationellt erkänt hjälpmedel för rörelseförhindrade som idag är en designklassiker. De tog också fram världens första vinklade kökskniv. För SAS tog Veryday 1988 fram en droppfri serveringskanna, som idag används av flygbolag världen över. 

Veryday verkar inom en bred aspekt av branscher och har även tagit fram produkter som Speedglas för 3M, utvecklat mer än 400 verktyg åt Bahco, injektionspennan Genotropin Pen för Pfizer och respiratorn Servoi för Siemens. Vidare har Veryday utvecklat lättanvända hemelektronikprodukter, cykelhandtag och cykelsadlar, bärselar och vedeldade spisar med låg bränsleförbrukning och låg risk för brännskador. 

Priserna har inte låtit vänta på sig och Veryday har uppmärksammats med exempelvis Red dot awards, Good Design, IDEA och Design S. 
 

Formgivet av Veryday